Csillagbölcső Waldorf Óvoda tel.: +36 76 954 970, +36 20 422 7745
e-mail: ovoda@csillagbolcso.hu
cím: 6000 Kecskemét, Napsugár u. 2.
Csillagbölcső Waldorf Általános Iskola és AMI tel.: +36 20 473 2919
e-mail: iskola@csillagbolcso.hu
cím: 6000 Kecskemét, Szolnoki út 20.

Farsang

Egy Waldorf óvodában a farsang kicsit másképpen zajlik, mint máshol általában.
Az egyik ilyen különbség, hogy nem egyetlen kitűzött napra van összesűrítve.
Már egy héttel a farsang napja előtt bevisszük a jelmezeket az óvodába, ahol a gyerekek kedvük szerint felpróbálhatják egymás szárnyát, sisakját, bóbitáját, mentéjét, kalapját, bundáját, palástját…. „Egymás bőrébe bújhatnak” – úgymond, és ennek a pedagógiai jelentősége nagyon fontos.
Gyakori, hogy az egész farsangnak van egy kerete: vásár, Nagy Kerek Erdő, cirkusz, falu… A gyerekek köré épített világnak az óvónők is részei és részesei, ők is jelmezbe öltöznek. Nem tudsz közömbös maradni, amikor szembe jön veled egy felnőtt méretű erdei manó vagy egy Piroska…
Törekedünk arra, hogy a jelmezeket ne kölcsönzőből hozzuk, hanem saját magunk készítsük a gyerekeinknek. A házilag elkészített jelmezhez más a gyerek viszonyulása, mint amit boltban veszünk. Az ötlet a fontos és az egyszerű, de a jellegzetességet kidomborító kivitelezés. Például bele tudják vinni az ők is a saját ötleteiket.
Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeink képi fantázia- és gondolatvilágát ne a reklámok és a médiák által közvetített trendi fantázialények uralják, és főleg ne azok, amelyekben a félelemkeltés és az agresszivitás hangsúlyosan jelenik meg. Nálunk van huszár, a lovag, a vadász és a kalóz – ők is bátrak és erősek, a harc része az életüknek – de ezekkel egészen másfajta és másképpen közvetített mesékben találkoznak a gyerekeink.
 
A Waldorf óvodában nincs jelmez-szépségverseny. Fánkot sütünk, táncolunk  -  segít néhány zenész és táncos szülő a mulatság, a farsangi hangulat megteremtésében.