Csillagbölcső Waldorf Óvoda tel.: +36 76 954 970, +36 20 422 7745
e-mail: ovoda@csillagbolcso.hu
cím: 6000 Kecskemét, Napsugár u. 2.
Csillagbölcső Waldorf Általános Iskola és AMI tel.: +36 20 473 2919
e-mail: iskola@csillagbolcso.hu
cím: 6000 Kecskemét, Szolnoki út 20.

Gyakori kérdések az óvodával kapcsolatban

Mennyibe kerül?

A Csillagbölcső Waldorf Óvoda magánóvoda. Ez azt jelenti, hogy a fenntartója nem az önkormányzat, hanem a Csillagbölcső Waldorf Egyesület. A szülők havonta átlagosan 30.000 forinttal járulnak hozzá az óvoda működtetésének a költségeihez, ez magában foglalja a tízórai és uzsonna költségeit is. 
Közösségünk kiemelt célja, hogy minél több gyermek járhasson intézményünkbe, anyagi korlátok miatt egyetlen gyermek/család jelentkezése sem kerül elutasításra. Így lehetőség van testvérkedvezmény igénybe vételére valamint szociális alapú kedvezményre. A szülők támogatási szerződésben rögzített módon vállalják az éves fenntartási költségekhez való hozzájárulásukat, amit évente megújítanak.
Az ebédet külső szállító biztosítja, ami térítési díj köteles. Azonban a 328/211. (XII. 29.) Korm. rendelet 6. sz. melléklete szerinti nyilatkozat alapján a hozzánk járó családoknak is ven lehetősége az ingyenes étkeztetés igénybevételére.
 
Hány éves kortól lehet beíratni egy kisgyereket a Csillagbölcső Waldorf Óvodába?
Óvodánk két és fél éves kortól fogad gyerekeket, a szobatisztaság nálunk nem előfeltétel.
 
Mennyi ideig tart a beszoktatás?
A beszoktatás igény szerinti. Van olyan kisgyerek, aki két nap alatt szokik be, van olyan, akinek ehhez két hétre vagy több időre van szüksége.
 
Van délutáni alvás?
Igen. Óvodánk egész napos ellátást nyújt, a nyitvatartási ideje 7 - 17 óráig tart. Ebéd után az elcsendesedés következik mesével és alvással. Három órakor kezdik ébresztgetni a gyerekeket az óvónők, majd uzsonna után szabad játékkal folytatódik a napirend kinn a levegőn.
 
A Waldorf óvodában minden meg van engedve a gyerekeknek?
Nem. A Waldorf pedagógia egyik alapvetése, hogy szabad felnőtt csak abból válik, aki gyerekkorában megtapasztalta az egészséges nevelési határokat.
Ha az óvodánkban egy kisgyerek olyat akar tenni, amivel másokat zavar vagy bánt, ami saját magára veszélyes vagy egyszerűen nincs ott az ideje, akkor az óvónők nyugodt hangnemben, de határozottan közlik ezt vele.
A Waldorf óvodában a kisgyerekek belső fegyelmének a fokozatos kialakítását szolgálják: a napirend, a szokások valamint a gyerekekkel való kommunikáció módja; a direkt tiltások és utasítások helyett arra törekszünk, hogy a követhető pozitív minták rögzüljenek a kisgyerekben.
 
Nem okoz gondot Waldorf óvodából állami iskolába menni?

Több olyan családunk van minden évben, akik a Waldorf óvoda után állami iskolába íratják gyermekeiket. Az utolsó félévben a "nagyóvodásaink" olyan foglalkozási formákban is részt vesznek, amiből a gyermekmegfigyelés mellett biztosan kiderül az iskolaérettség. Iskolába lépés előtt óvodánk is kiadja az iskolaérettségi nyilatkozatokat. Az óvodából elballagó gyermekek az iskolára készen "felvértezetten" lépnek tovább akár Waldorf Iskolába, akár állami iskolába, amit a pozitív visszajelzések támasztanak alá.

Iskolára előkészítés nálunk is van, (link: http://csillagbolcso.hu/iskolara-valo-felkeszites-specialis-modon). Ennek során a gyerekekben olyan készégek és képességek kialakulását segítjük elő, amelyek a tanulásban támogatják - iskolatípustól függetlenül, hiszen az alapkészségek elsajátításához minden kisegyereknek ugyanazokra a képességekre van szüksége. 

A Waldorf óvodában a gyerekeknek azt adjuk, ami ebben az életkorban a legfontosabb: az érzelmi biztonságot és a követhető pozitív példát. Az önmagában bízó, kreatív, világra nyitott, alkotni képes, türelmet és kitartást tanult, figyelni tudó kisgyermek van felkészülve az iskolás létre.