Kecskeméti Csillagbölcső Waldorf Óvoda tel.: +36 76 954 970, +36 20 422 7745
e-mail: ovoda@csillagbolcso.hu
cím : Kecskemét, Napsugár u. 2.
Csillagbölcső Waldorf Általános Iskola és AMI tel.: +36 76 954 970, +36 30 373 6246
e-mail: iskola@csillagbolcso.hu
cím : Kecskemét, Szolnoki út 20.

Gyakori kérdések és válaszok

Mennyibe kerül?
A Csillagbölcső Waldorf Óvoda magánóvoda. Ez azt jelenti, hogy a fenntartója nem az önkormányzat, hanem a Csillagbölcső Waldorf Egyesület. A szülők havonta 23.000 forinttal járulnak hozzá az óvoda működtetésének a költségeihez. Ezen felül az ingyenes ebédre nem jogosultak az ebédért térítési havonta díjat fizetnek.
Lehetőség van testvérkedvezmény igénybe vételére abban az esetben, ha az óvodába járó gyermeknek a testvére az óvodába vagy más Waldorf intézménybe jár.
 
Hány éves kortól lehet beíratni egy kisgyereket a Csillagbölcső Waldorf Óvodába?
Két és fél éves kortól lehet hozzánk beíratni kisgyermeket.
 
Mennyi ideig tart a beszoktatás?
A beszoktatás igény szerinti. Van olyan kisgyerek, aki két nap alatt szokik be, van olyan, akinek ehhez két hétre vagy több időre van szüksége.
 
Van délutáni alvás?
Igen. Óvodánk egész napos ellátást nyújt. Ebéd után az elcsendesedés következik mesével és alvással. Három órakor kezdik ébresztgetni a gyerekeket az óvónők, majd uzsonna után szabad játékkal folytatódik a napirend kinn a levegőn.
 
A Waldorf óvodában minden meg van engedve a gyerekeknek?
Nem. A Waldorf pedagógia egyik alapvetése, hogy szabad felnőtt csak abból válik, aki gyerekkorában megtapasztalta az egészséges nevelési határokat.
Ha az óvodánkban egy kisgyerek olyat akar tenni, amivel másokat zavar vagy bánt, ami saját magára veszélyes vagy egyszerűen nincs ott az ideje, akkor az óvónők nyugodt hangnemben, de határozottan közlik ezt vele.
A Waldorf óvodában a kisgyerekek belső fegyelmének a fokozatos kialakítását szolgálják: a napirend, a szokások valamint a gyerekekkel való kommunikáció módja; a direkt tiltások és utasítások helyett arra törekszünk, hogy a követhető pozitív minták rögzüljenek a kisgyerekben.
 
Nem okoz gondot Waldorf óvodából állami iskolába menni?

Több olyan családunk van minden évben, akik a Waldorf óvoda után állami iskolába íratják gyermekeiket. A visszajelzések szerint a gyerekeknek nincs hátrányabból fakadóan, hogy Waldorf óvodába jártak.

Iskolára előkészítés nálunk is van, (lásd:http://csillagbolcso.hu/iskolara-valo-felkeszites-specialis-modon ). Ennek során a gyerekekben olyan készégek és képességek kialakulását segítjük elő, amelyek a tanulásban támogatják - iskolatípustól függetlenül, hiszen az alapkészségek elsajátításához minden kisegyereknek ugyanazokra a képességekre van szüksége. 

A Waldorf óvodában a gyerekeknek azt adjuk, ami ebben az életkorban a legfontosabb: az érzelmi biztonságot és a követhető pozitív példát. Az önmagában bízó, kreatív, világra nyitott, alkotni képes, türelmet és kitartást tanult, figyelni tudó kisgyermek van felkészülve az iskolás létre.