Csillagbölcső Waldorf Óvoda tel.: +36 76 954 970, +36 20 422 7745
e-mail: ovoda@csillagbolcso.hu
cím: 6000 Kecskemét, Napsugár u. 2.
Csillagbölcső Waldorf Általános Iskola és AMI tel.: +36 20 473 2919
e-mail: iskola@csillagbolcso.hu
cím: 6000 Kecskemét, Szolnoki út 20.

Gyakori kérdések és válaszok

Mennyibe kerül?
A Csillagbölcső Waldorf Óvoda és Általános Iskola nem állami fenntartású oktatási intézmény. A fenntartója nem önkormányzat, vagy az állam, hanem a Csillagbölcső Waldorf Egyesület. A szülők beiratkozáskor és minden nevelési évelején önkéntes pénzügyi vállalásokat tesznek az intézmény működése érdekében. Ezt egy összegben, vagy havi bontásban teljesítik. Jelenleg havonta kb. 45.000 Ft/gyermek átlagos vállalással járulnak hozzá a működtetéshez. Ezen felül a déli étkezés és az iskolai művészetoktatásért szabályzatban meghatározott térítési díjat fizetnek. A Térítési díjszabályzat a "Fenntartó Egyesület" menüpont alatt található.
 
Hány éves kortól lehet beíratni egy kisgyereket a Csillagbölcső Waldorf Óvodába?
Két és fél éves kortól lehet hozzánk beíratni kisgyermeket.
 
Mennyi ideig tart a beszoktatás?
A beszoktatás igény szerinti. Van olyan kisgyerek, aki két nap alatt szokik be, van olyan, akinek ehhez két hétre vagy több időre van szüksége.
 
Van délutáni alvás?
Igen. Óvodánk egész napos ellátást nyújt. Ebéd után az elcsendesedés következik mesével és alvással. Három órakor kezdik ébresztgetni a gyerekeket az óvónők, majd uzsonna után szabad játékkal folytatódik a napirend kinn a levegőn.
 
A Waldorf óvodában minden meg van engedve a gyerekeknek?
Nem. A Waldorf pedagógia egyik alapvetése, hogy szabad felnőtt csak abból válik, aki gyerekkorában megtapasztalta az egészséges nevelési határokat.
Ha az óvodánkban egy kisgyerek olyat akar tenni, amivel másokat zavar vagy bánt, ami saját magára veszélyes vagy egyszerűen nincs ott az ideje, akkor az óvónők nyugodt hangnemben, de határozottan közlik ezt vele.
A Waldorf óvodában a kisgyerekek belső fegyelmének a fokozatos kialakítását szolgálják: a napirend, a szokások valamint a gyerekekkel való kommunikáció módja; a direkt tiltások és utasítások helyett arra törekszünk, hogy a követhető pozitív minták rögzüljenek a kisgyerekben.
 
Nem okoz gondot Waldorf óvodából állami iskolába menni?

Több olyan családunk van minden évben, akik a Waldorf óvoda után állami iskolába íratják gyermekeiket. A visszajelzések szerint a gyerekeknek inkább előnyük származik a Waldorf óvodai nevelésből.
Iskolára előkészítés nálunk is van, (lásd:https://csillagbolcso.hu/iskolara-valo-felkeszites-specialis-modon ). Ennek során a gyerekekben olyan készégek és képességek kialakulását segítjük elő, amelyek a tanulásban támogatják - iskolatípustól függetlenül, hiszen az alapkészségek elsajátításához minden kisegyereknek ugyanazokra a képességekre van szüksége. 

A Waldorf óvodában a gyerekeknek azt adjuk, ami ebben az életkorban a legfontosabb: az érzelmi biztonságot és a követhető pozitív példát. Az önmagában bízó, kreatív, világra nyitott, alkotni képes, türelmet és kitartást tanult, figyelni tudó kisgyermek van felkészülve az iskolás létre.